Menu
Obec Pastovce
ObecPastovce

Községünk története

A település története


Földrajz és éghajlat

Pastovce szóló, a legkeletibb részén a Duna menti síkság, a határ MR, az északi szélesség 47 ° 58 'keleti hosszúság 18 ° 46'. Magasságban a falu 115 m. A déli szomszédok kis Kosihy, a Kelet Vámosmikola MR, északnyugaton Ludince és sál, észak Ipolybél, a szomszédos falvak nyugatra van Zalaba. A klíma kontinentális falu, a januári átlaghőmérséklet 2 ° C, júliusban 20 ° C Az éves átlagos hőmérséklet 10 ° C Az éves átlagos csapadékmennyiség 500-600 mm.

A kezdetek

Területén Pastovce feltárt régészeti leletek származó V-II évezredben: a kő fejszét és konténer. Bronzkori között 1900-900 BC is heaps régészeti értéket faluban. Nyarán 1932-ben a templom tervezett építése rechtorsko-házitanítási az egyház szabad terület. A földmunkák találtak egy agyag edény emlékeztető urna és egy tálba. János Menyhárt azonnal tájékoztatni kell az eredmények kiváló iskolai hatóságok, majd jött a pozsonyi ismert régészeti professzora John Elsner. Régész talált tárgyak tekinthető, hogy nagyon értékes, és azonnal utasította a tanár, hogy a folytatása régészeti munka. János Menyhárt, egy tanár, egy lelkes amatőr régész, találtam sok értékes, ezek egy része bekerült Banskoštiavnická múzeum, a másik része maradt az iskolában, ahol János Menyhárt hívott. régészeti szobában. Sajnos, ez az anyag megsemmisült években 1944-1945 a második világháború idején. Világháborúban.

Quadok és Markomani

VI. és a IV. század által elfoglalt terület a kvádok és markomannok. Nyelvészek szerint a szó Ipoly származik a régi germán szót Eipel. Quadok épített egy hatalmas gát, amelynek egy része is megmarad jelenlegi állapotában mintegy kőedény Binet. Alatt štvorstoročného maradni quadok gyakran megtámadták a Pannon, amelyek megszabják a másik oldalon a Duna. V r. 174 után korunk volt a döntő csata a öblök és Garam. A csatában, ahol a rómaiak által vezetett Marcus Aurelius, quadok is vereséget szenvedett.

A római uralom

Miután kvad rómaiak átvették a hatalmat. A határ a birodalom, lime, elment a Garam és az Ipoly között a folyók ment keresztül az erdők és a hegyek. Ebből az időszakban jönnek régészeti leletek, a levelek díszített téglák voltak tárolva a régészeti szobában iskolák, illetve a téglák vezetett Aquincum - Buda ma.

Szlávok és avarok

Hanyatlása után a római alakult párhuzamosan két nemzet, a szlávok és az avarok. Avari nagy volt a nomád népek fejlesztett és épített a birodalmat, de a vereség után Nagy Károly, a birodalom összeomlott.

Árpád fejedelem időszakban

Árpád fejedelem a megszállás után a terület a Duna-Tisza küldött északra három fő parancsnokok fel, Zuárda és Kadoc. A végső gyarmatosítás fordulhat elő közötti 910/20 - 960/70.

Az első írásos említése - Paztuh

Az első írásos említése Pastovce származik Dokumentum 1135, amely szerint a közösség adta Ladislav Szent nővére Sophie, mint egy esküvői ajándék, amikor férjhez ment Lampert a Hontianske nemzet, amely a megye Ispania. A feljegyzések szerint abban az időben a Szent László-ben már a királyi udvar. Ez a font falut említi a nevét Paztuh. Jelentés egy ősi formáját szó szlovák: mén, egy pásztor. A krónikás szerint faluba, már említett tanár Jánosné Menyhárt hozománya Lampert is valaki adományozott. Pastoviec ősi nép választotta a falu központjában egy éles szem egyrészt felvállalja Íves Ipoly folyó, a másik oldalról patak CARADOL. A falu közepén 115 m tengerszint feletti magasságban. Lands falvak fekszenek egymás mellett hosszában, házak sorban állni. Az ősi falu közepén szabálytalan tulajdonságok nem azonos utcák szövevényes képet a falu úgy tűnik, hogy zsúfolt.

Egyház

Közokirat az egyházi élet, a létezés a templom maradt hozzánk 1465, de valószínűleg egy kisebb templom a falu már a XII. században. Az egyik szerint a lelki pásztora Pastoviec a múlt században, ebben Vámosmikole archivált fájlt, hogy a testvére király Koloman Gizella, eltemetve Pastovce. Ezért, mivel a Kálmán király uralkodott az évek 1095-1116, és Gizella élt ebben az időszakban, és ha igaz, hogy ott van eltemetve, akkor abban az időben a falu kellett egy templomot. Hasonló véleményt is a budapesti szakértők. Szélessége a déli fal a templom nem stabil, ebből következik, hogy a templom építése volt a szakaszban. A krónikák szerint a falu 1138-ban állt premontreiek kolostora szerzetesrend. Évi XLIV 1546, a kolostor meg kell erősíteni, de még ez erősödött kolostorban ellenállni elleni török ​​katonák. A keleti része a templom gótikus stílusban épült, a nyugati része a torony épül román stílusban. A két világháború templommal szemben egy telken akart építeni egy pince, földszint és sírva repedés jelent folyosó vezetett a templom. A tudományos közzététele, sajnos, nem került sor, számos helyi "régészek" mertek bemenni egy alagút a templom találtak egy tucat csontvázat. A török ​​uralom falu szerzett Eszterháziovcov, amelyeket aztán adományozott István Huszár Barata, akik aztán falut adományozott a hozománya, 1886-ban lánya; Vilmos Pongrácz felesége.


 

Tűz

Faluház a XIII. században volt egy tető nád keverve sár és szalma. Ez nem meglepő, hogy húsvét után a kedd, április 4., 1774 szörnyű tűz égett az egész falu. In Memory of Fire falusiak minden nagyobb ünnepek, mint a karácsony, húsvét, pünkösd, ünnepelt három nap, és a harmadik napon hívták nap a remény.

Iskola

Az iskolák alapításával köthető elemzi Eszterháziovcov a 1766 után kialakítása az iskola területén, azonnal elkezdett építkezés. Az első református iskola tanára volt, Nagy Mihály Czeglédy. Abban az időben még ő végzett közjegyzői munkát. Tanár a munkám keretében tartott egyházi felügyelet. Az iskola jednotriedna egy tanár. A növekvő hallgatói létszám szükségessé az építkezés egy iskolában.

Önkéntes Tűzoltók

1903-ban kezdeményezésére a közjegyző Mészáros Kálmán létrehozott önkéntes tűzoltóság falvakban.

Vasúti

Pastovce a vasúti 1885-ben épült, majd 1908-ban, a nyolc kilométeres vasúti vasúti szorosan összeállt Nagybörzsönyi Pastovce, majd hosszabbítani 17 km után Kisirtáspuszta. Számú vasútvonal volt 457, de Trianon után fokozatosan elvesztette jelentőségét, és végül törölték azt.

I. világháború

Az első világháború is érintette a falut. A 1918 végén, voltak száznyolcvan ember nevű katonai szolgálatra, amely a hatodik a lakosság. A harcok megölt 40 katona, 40 elfogták. Október 28, 1918-ban bejelentette a Csehszlovák Köztársaság Prágában. Köztársaság oszlik megyékben, és a kerületek. Pastovce tartozott Zvolen megyei, majd a kerületi Zselíz 1960 óta tartozik a Levice körzetet, hol vannak most. Szerint a háború utáni népszámlálás ember (1920) a faluban 209 házat, 1094 lakosú, ebből 968 magyar nemzetiségű, 31 csehszlovákok, egy német és 94 egyéb nemzetiségű. Az átalakított hitvallást 770, 305 római katolikus, 15 evangélikusok és a zsidók 3 1 görög katolikus. 1938-ban a falu csatlakozott a MR. Ebben az évben vezették be a faluba telefon.

A második világháború

A második világháború alatt mintegy IPLA voltak statikus és mozgó küzdelemben. Az egész falu evakuálták. A Vörös Hadsereg tolta a németek a völgyből Ipoly, majd területén a csehszlovák katonák, és megkezdte a háború utáni konstruktív munkát. 1955 óta a falu elektromos áram, 1967 óta van egy buszmegálló.

Krónika a falu

A krónika a falu kezdett írni 1931-ben János Menyhárt, aki tanár volt-kántor a falu és az is ismert, mint egy amatőr régész. Nincs nyoma nem arról szól, hogy mielőtt Dedinská ragadozó írandó krónikája. A Krónika a második világháború elpusztította. Írásban majd követte József és Mária Bácskai Brezovička. Legutóbbi feljegyzések 1987-től Anne Srnová. A háború utáni krónika írásos óta folyamatosan 1974.Kronika tartalmaz 404 oldalas, az utolsó bejegyzés a kezét, hogy 213th

Jelen

Hogy megünnepeljük a 150 évfordulóján EHO harcok 1848-1849 elhagyta az államháztartás 1998-ban a templom előtt, hogy építsenek egy fejfa faragott oszlop. A oszlopok a dátumok 1848-1998. A lakosság ma körülbelül a felét, mint egy évszázaddal ezelőtt. Ľudnatosť kisebb, de a fejlődés megállíthatatlan. Bizonyíték, valamint a város honlapján, amely gyorsan, hogy információkat falusi élet a világon.
 

templomTombstone STLPkrónikaAz egyik dokumentum a tűzEmlékmű a második világháború

Község

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Mobilos alkalmazás

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.

Fényképgaléria

Véletlenszerű képgaléria